Skip to main content

Diergeneeskunde

Op zoek naar een dierenarts die  bewezen ervaringen heeft met alpaca’s

Alpaca’s zijn een onbekende diersoort voor de meeste dierenartsen in Nederland, België en Duitsland. Voor Marieke en Leo van Merwijk geldt dit niet! Na jarenlang praktijkervaring en nascholing hebben zij zich meer dan de gemiddelde dierenarts toegelegd op deze diersoort.

Voor consultatie per telefoon of per e-mail zullen kosten in rekening worden gebracht (telefonisch consult a 19.25 Euro incl. BTW). Voor deelnemers aan het VIP (Veterinair Informatie Programma) is de consultatie per telefoon of per e-mail gratis. Vraag naar de voorwaarden – info@bata4en.nl.

Binnen de VIP worden alpacacursussen gegeven voor:

  • Dierenartsen;
  • Fokkers;
  • Overige geïntereseerden. Bij de laatste groep kan ook een bezoek aan onze alpacaboerderij horen.

Begin mei of eind april worden de dieren geschoren. Dit gebeurd door een Australische scheerder. De methode van scheren is anders en er is een uitleg over welke delen van de wol het beste zijn en waar je op moet letten. Tevens zijn er producten te zien die gemaakt worden van de alpacawol. Het voordeel van alpacawol boven schapenwol is dat het geen lanoline (wolvet) bevat. Daarnaast dat het hypoallergeen en thermoregulerend werkt. Dus dat maakt toepassing voor mensen met een allergie erg interessant.

Er zijn enkele aandoeningen die bij de alpaca tot zeer ernstige klinische klachten kunnen leiden. Onder andere voeding, parasieten en stress spelen een grote rol. Hierover zal in juni 2014 een nieuwe lezing worden gehouden. De datum hiervoor is nog niet bekend.

De cursus mestonderzoek is inmiddels enkele keren gegeven. Hierin leert u zelf mestonderzoek te doen van uw dieren en er wordt in het theoretische gedeelte verder uitgelegd waarom het zo belangrijk is om mestonderzoek te doen bij alpaca’s. Wormenbesmettingen bij alpaca’s zijn een grote doodsoorzaak in Nederland en België.

Geboorteproblematiek. Ziektes, liggingsverandering en problemen na de geboorte bij moeder en cria worden besproken. De reposities / correcties van liggingsveranderingen die nodig zijn bij bemoeilijkte geboortes kunnen praktisch worden geoefend (op overleden cria).

Wij zijn altijd bereikbaar voor alpaca-eigenaren met een ziek dier. Daarnaast adviseren wij graag dierenartsen welke worden geconsulteerd voor een zieke alpaca. Ook voor second opinion, aankoopkeuringen, verzekeringskwesties en het geven van lezingen m.b.t. alpaca’s zijn wij de aangewezen dierenartsen in genoemde landen.

Presentatievideo’s van recente lezing