Skip to main content

Over ons

Onze alpaca’s en alpacaproducten... zijn duurzaam en zeer diervriendelijk!

Wij zijn in 2003 voor het eerst in aanraking gekomen met alpaca’s. Waar wij toen begonnen met 2 alpaca’s naast onze kudde schapen, is dit nu, 20 jaar later, uitgegroeid tot een farm van rond de 90 dieren, onder de naam Alpaca’s of the Lowlands. We zijn een familie boerderij, en de verzorging van de dieren, zoals het dagelijkse voeren en uitmesten, en het jaarlijkse scheren, wordt dan ook grotendeels door ons en onze kinderen zelf uitgevoerd.

De alpaca is een huisdier, dit wil zeggen een gedomesticeerd dier. Maar voor ons zijn het ook gezelschapsdieren. Onze dieren worden extensief gehouden op enkele hectares grasland, waar ze hun natuurlijke fourageergedrag kunnen uitoefenen. Bovendien mogen al onze dieren bij ons oud worden, ook als zij niet in de fok worden gebruikt. Geen van onze dieren komt in de voedselketen terecht.

Onze alpaca’s worden jaarlijks geschoren, wat een hoop vacht oplevert. Een belangrijk doel van ons was om deze vachten nuttig te gebruiken, en zo min mogelijk weg te gooien. De alpacavezel heeft uitzonderlijke, unieke eigenschappen, en daarom zijn er veel mogelijkheden om deze verder te verwerken in interessante producten, zoals onder andere alpaca dekbedden. De hoogste kwaliteit wol wordt gesponnen en verwerkt in kleding, zoals handgebreide sjaals en mutsen, en ook enkele producten van The Knitwit Stable. De lagere kwaliteit wol die overblijft gebruiken we voor het maken van onze dekbedden, zodat we niks verspillen. Wij willen onze ecologische voetstap zo klein mogelijk houden door alles dichtbij, milieutechnisch verantwoord, en transparant te laten verwerken. Zo vindt het gehele productieproces van onze dekbedden plaats binnen Nederland en België, en worden onze eigen sjaals zelfs volledig binnen Nederland geproduceerd.