Eerste voorbeeld (6B46)
De gemiddelde vezeldikte is 15.8 micron. Zoals het staafdiagram aangeeft hebben de meeste vezels een dikte in de buurt van dit gemiddelde. Bijna alle vezels zijn tussen de 9 micron en 28 micron, (verschil van 19 micron). Deze alpaca heeft een erg lage variatie van vezeldikte en daardoor een laag SD van 3.4 microns, (2/3 van de vezels hebben fijnheid van 12.4 micron tot 19.2 micron). Aangezien alle vezels fijner zijn dan 30 micron, heeft deze vacht een Comfort Factor van 100%.
De micron grafiek laat een relatieve vlakke lijn zien wat een indicatie is van een stabiel voedingspatroon waar de haarfollikels mee gevoed zijn. En het profiel laat een gemiddelde vezeldiameter zien die begint op 17 micron( beginmoment van laatste scheermoment-linkerzijde van grafiek) en aan de rechterzijde moment van monstername (meest recent)The profile shows the average diameter of the fibre staple starting at almost 17 microns at last shearing (left side of profile), then finishing at about 16 microns when the sample was taken.
Deze resultaten laten een vezelmonster zien van een superieur dier dat in staat moet zijn om premium ultrafijne vezels te produceren.
Onderste voorbeeld (6Y40)
De gemiddelde vezeldikte is 26.3 micron. Het histogram laat een grote variatie in vezeldikte zien, varierend van 13 micron tot wel 48 micron, de vezels varieren dus met 35 micron. De SD komt dan uit op 5.5 micron, (2/3 van de vezels hebben een dikte van 20.8 micron en 31.8 micron). De CVD komt dan uit op 20.8%, dit ligt lager dan de bij het eerste voorbeeld, waar de CVD 21,4% is.
De comfort factor is 82%, 18% van de vezels in dit monster zijn dikker dan 30 micron. De vacht heeft zeker een kriebeleffect als producten ervan op de huid gedragen worden.
De microngrafiek laat een dramatische dip zien, daar waar het dier in de problemen is gekomen, dit uit zich in de vezeldiameter. Na die dip zie je herstel van de vezel naar de originele uitgangspositie (micron). Dit kan het resultaat zijn van een worminfectie, verkeerde voeding,ongunstigere weersomstandigheden of ziekte. Het dier is er weer bovenop gekomen, en dit vindt je terug in de grafiek waar de vezeldiameter weer op beginsituatie uitkomt. Er is een hele grote kans dat deze vacht erg breekbaar is geworden op dit bepaalde punt van de vacht.
Dit dier produceert dan ook geen superfijne hoogwaardige vacht.