Skip to main content

Hoe neem ik een vachtmonster

Introductie

Het controleren van de vachten van de alpacas vertelt je waar je staat met je dieren en je fokprogramma. Het stelt je in staat om de dieren te selecteren en te bepalen welke kwaliteiten je wilt verbeteren en geeft je beter inzicht welke beslissingen je moet nemen, welke hengst past het beste bij welke merrie om tot een nog uniformere vacht te komen die goed te verwerken is en daardoor een kwalitatief hoogwaardig product oplevert. En niet het het minst onbelangrijk, het geeft je inzicht wat je genetische pool uit bestaat en waar je kansen liggen om exclusievere vachten te produceren.

Aangezien een vachtmonster test je een overmaat aan informatie oplevert, is het goed te weten waar je naar kijkt en welke conclusies je kunt trekken.

Onderstaand een korte samenvatting hoe je de uitslagen kunt ontrafelen

In het kort de belangrijkste punten om een geschikt mid-side vachtmonster te nemen:

  1. Neem het monster altijd van dezelfde locatie. Hierdoor is het mogelijk om uitslagen effectief te vergelijken. De meest gebruikte en gewenste locatie is midden van de zijkant van het dier. Deze vindt u op het gedeelte halverwege tussen voor- en achterbeen, en halverwege de rug- en buiklijn. Meestal nemen we het monster van de linkerkant van de alpaca aangezien het jureren aan de rechterkant van het dier gedaan wordt.
  2. Als het fokdoel ook inhoudt om de variatie in het zadel te reduceren wat betreft de micron (het streven is naar een zo uniform mogelijk zadel), wordt de GIFT-test ingezet. Hiervoor worden er op 3 locaties een vezelmonster genomen, midden van het dier, op schoudergedeelte en op heupgedeelte. Deze test wordt later uitgevoerd, aangezien er meer voor nodig is om de testresultaten om te zetten in een GIFT-rapport.
  3. De OFDA2000 machine heeft aan een vezelmonster 2 vingers groot voldoende.
  4. Probeer het vezelmonster zo dicht mogelijk bij de huid af te knippen. Wijzelf raden hier voor een dubbelstompe, gebogen schaar aan, zodat u zo’n volledig monster instuurt..
  5. Bewaren in een papieren zakje is aan te bevelen, als er een plastic zakje gebruikt wordt, niet geheel afsluiten, aangezien de condens de vezelresultaten kan beinvloeden. Schrijf op het zakje de naam van het dier en/of chip/registratie nummer, zodat duidelijk is van wie dit monster is.
  6. U kunt de monsters insturen voor donderdag 9 april naar ons adres, of meenemen op de workshopdag zelf. Paul Vallely zorgt ervoor dat u zo spoedig mogelijk de testresultaten ontvangt.
  7. Is het niet mogelijk om ze voor 9 april in te sturen, kunt u ook gebruik maken van de AAFT testlocatie in Engeland, zie op www.aaft.com.au

Bovenstaand tekst is vertaald uit: READING FIBRE TEST RESULTS
Beschreven door:
Paul Vallely van Australian Alpaca Fibre Testing